Årbøgerne fra Historisk Samfund kan købes ved henvendelse til foreningens kasserer. Priser er incl. moms, men uden forsendelse. Send e-mail

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sensommerturen til Fyn

Den 11. og 12. september gennemføretes en vellykket weekendtur til det sydøstlige Fyn. Nilles busser stod som sædvanlig for turen til H.C.Andersen-landet, det yndige Fyn. Turen ned gennem Jylland med stop i Hedensted, gik med Eriks fortællinger om det, der ventede forude, samt fællessange.

Første programpunkt på Fyn var det økologiske bryggeri i Ørbæk, hvor vi fik lov at smage det herlige produkt, og i øvrigt fik meget at vide om ølbrygningens mysterier og bryggeriets historie.

Ved chaufførens hjælp fik vi også frokost i Ørbæk. En fin begyndelse på turen.

Glorup slot med den imponerende park var næste stop.

Her var ejeren, den unge grev Jacob,ikke til stede, han studerer i København. Det var derimod hans far, historiker Ole Andersen, som gav os en fremragende og levende guidet tur gennem slottet, som kun er åbent for offentligheden efter særlig aftale. Glorup er optaget i den danske arkitekturkanon, takket være den måde, epoker og stilarter forenes i godsets bygninger. Glorup er i dag resultatet af 2 franske arkitekters arbejde i 1700-tallet, Philip de Lange og Nicolas Jardin.

Glorup spillede også en rolle i H.C.Andersens liv. Han yndede at lade sig opvarte rundt omkring på danske slotte og herregårde. På Glorup kom han gennem 30 år. Vi nåede desværre ikke at se ret meget af den smukke park, da vi skulle videre til Svendborg, hvor besøg på forsorgsmuseet var næste punkt på programmet.

På vej dertil havde Hardy Jespersen fortalt om stedet, som både rummer sygekassemuseum, fattiggård og arbejdsanstalt. Forsorgsmuseet Viebæltegård er det eneste af sin slags, der er bevaret i Danmark. Vi fik en engageret rundvisning ved museumsinspektør Maria Rytter. Det var både gribende og bevægende at gå rundt og se udstillingerne, bl. a om hvorledes børnene blev behandlet , ja i det hele taget samfundets svage og udstødte. Det var barske forhold for fattiglemmer og hjemløse og gamle i de dage.

Nu var det tid at chekke ind på vort hotel, Hotel Ærø, hvor forholdene var fine. Efter middagen gik vi på bar, på Børsenbar, med masser af øl og stemning. Her kunne vi også opleve det gode skib SS Martha, kulisse fra den gamle folkekomedie med Karl Stegger, Preben Kaas, Poul Reichardt og mange flere.

Næste morgen var vi friske i bussen og sang Dræsinebandens sang om Elvira Madigan og Sixten Sparres ulykkelige kærlighedshistorie, som så sørgeligt endte med dobbelt selvmord i 1889. Vi var nemlig på vej til Landet kirkegård på Tåsinge, hvor de 2 unges grave kan ses under det store egetræ.

Næste besøg gjaldt det imponerende Valdemars Slot, ligeledes på Tåsinge. Det ejes i dag af 11.generation i samme slægt, Caroline Fleming. Søhelten Niels Juel fra slaget ved Køge Bugt var den første ejer i slægten, men slottet er bygget af Christian d. 4. til sønnen Valdemar. Deraf navnet. Det er et imponerende slot med smukke sale og gemakker. I kælderen kan det store slotskøkken med masser af velpudset kobbertøj beses. Også her fik vi en kyndig guide til at vise os rundt.

Sidste stop på turen var endnu et slot, nemlig det kendte Egeskov slot ved Kværndrup på Fyn. Slottet er en rigtig vandborg, bygget på egepæle i en sø, en hel skov af egetræer skal være brugt til formålet. Det er bygget i 1500-tallet. -

Selve Egeskov samt de omkringliggende bygninger med park og haver er et enormt kompleks med mange forskellige aktiviteter for hele familien. Her i dette oplevelsesunivers, blev vi sluppet løs på egen hånd efter at have indtaget et par beskedne håndmadder, medbragt fra hotellet. Her kan man få mange timer til at gå med at bese : veteranbiler, veteranmotorcykler, landbrugsmuseum, Falckmuseum, og udendørs : haverne med forskellige temaer og ikke at forglemme de berømte labyrinter.

Kl. 15 præcis forlod vi Egeskov med kurs mod Jylland og Hendensted, hvor Nille havde sørget for "en anretning med kaffe". Det havde været en begivenhedsrig weekend. Vejret havde været blandet, og ikke midst på Egeskov, dryppede det indimellem, men selv i eventyr kan det regne.

Else Berthelsen
Maibrit Gabrielsen (foto)

 

 

 

 

  Historisk Samfund for Vendsyssel har til formål at udbrede kendskabet til Vendelboernes historie - men hvad er det egentligt medlemmerne får?
Samfundets flagskib er Vendsyssel Årbog med artikler om alle sider af Vendsyssels historie fra oldtid til nutid.
Optakten til årets generalforsamling er altid en udflugt, med indblik i en del af landsdelenes historie, hvor de historiske steder bliver præsenteret af kyndige guider. Hvert andet år er der en længere udflugt til områder der har eller har haft indflydelse på Danmarks historie.