Årbøgerne fra Historisk Samfund kan købes ved henvendelse til foreningens kasserer. Priser er incl. moms, men uden forsendelse. Send e-mail |
![]() |
![]() |
|
Udflugt og generalforsamling søndag den 16. august 2009 Generalforsamling i suset fra Vesterhavet
Årets genneralforsamling blev holdt så langt væk, at det ikke længere var Vendsyssel, men i grænselandet ind til Thy. Nærmere bestemt Hanens herreder. Her havde vi sat ”Pipsen” eller som hendes borgerlige navn er Kirsten Monrad Hansen stævne. De 59 medlemmer mødtes kl. 13 med Pipsen på Slettestrands gamle redningsstation. Denne gamle redningsstation danner nu den første ramme om et stort kystprojekt financieret af EU midler suppleret godt med fondsmidler. Pipsen fortalte engageret om projektet der i al sin enkelhed gik ud på at bevare og ikke mindst vedligeholde den kystkultur der altid har været rygraden i de ældgamle kystfiskersamfund langs den jyske vestkyst. Her er det meningen at søge en bevaring af den gamle kultur, det gamle miljø, fiskeriet og ikke mindst bådebyggeriet af de specielle fartøjer, som er bygget til at blive trukket på land. Den gamle hæderkronede EBH fond, der har stået bag næsten alle aktiviteter i de to gamle herreder kollapsede imidlertid fuldstændigt i begyndelsen af året som følge af EBH Bankens kollaps, og nye interessenter skulle til for at det stort anlagte kulturhistoriske projekt ikke skulle kollapse sammen med banken og fonden.
Der har af en slægtning været foreslået en mindesten for eneboeren Georg Bruun. Vi overvejer stadig sagen i styrelsen. Historisk Samfund har rejst mange mindesten for fortjenstfulde personer; men det koster en del penge at rejse dem, og de skal også holdes ved lige i al fremtid. Vi vil lige anbefale jer at se omtale og fotos af mindestenene på hjemmesiden. Her bliver der også arbejdet med et register over årbøgernes indhold.
Samfundets sekretær, Helge Nielsen, arbejder med en arkivsammenslutning i Jammerbugt kommune og har valgt at opgive sin bestyrelsespost i Historisk Samfund til fordel for dette arbejde, hvilket vi meget beklager. Helge har ydet en uvurderlig indsats for HS gennem mange år. Som han selv har sagt engang, så kan det være lige meget, hvem der er formand, det vigtige er sekretærposten. Helge har i mange år stået for medlemslisterne og salg af årbøger foruden det almindelige sekretærarbejde. Desværre var Helge Nielsen forhindret i at komme til generalforsamlingen, men formanden udtrykte stor taknemlighed over hans indsats og glæde over det gode samarbejde, vi har haft med Helge Nielsen i styrelsen.
Jakob Pedersen fremlagde og gennemgik regnskabet der udviste et underskud i forbindelse med den sidst opsatte sten over lokalhistorikeren A.P. Gaardboe. Heller ikke årbogen kunne helt løbe rundt, og da de kommunale kasser ikke længere er så villige til at støtte vores arbejde, så var der ingen vej udenom en kontingentstigning på 20 kroner til 100 kroner. Herefter blev regnskab og kontingentstigning enstemmigt vedtaget. På valg var Trine Nielsen, Tove Marquardsen, Gudrun Andersen og Helge Nielsen. Kun Helge Nielsen ønskede ikke genvalg. De øvrige blev genvalgt og Jens Thidemann fra Sæby blev nyvalgt medlem af styrelsen. Som revisor blev Hardy Jespersen genvalgt.
Efter Generalforsamlingen gik turen videre fra Slettestrand over Ejnar Packnes svenskinspirerede badehotel i Svinkløv. Gennem Telefondalen til Lyngmøllen ved Sløjkanalens udmunding ved Grønnestrand. Videre til Thorup Strand, hvor Pipsen fortalte om fiskerlejets forsøg på at overleve som Danmarks sidste kommercielt drevne strandfiskerleje. Her overtog naturvejleder Sigurd Christensen forsamlingen og førte den gennem Klim kalkbrud 65 mio. år tilbage i tiden. Fra kalkbruddet gik der en lige linje frem til Klim kalkovn, hvor der fortælles om den spændende periode i historien der gennem industrialiseringen førte Danmark ind i de moderne tider.
Erik S. Christensen |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Historisk
Samfund for Vendsyssel har til formål at udbrede kendskabet til Vendelboernes
historie - men hvad er det egentligt medlemmerne får? Samfundets flagskib er Vendsyssel Årbog med artikler om alle sider af Vendsyssels historie fra oldtid til nutid. Optakten til årets generalforsamling er altid en udflugt, med indblik i en del af landsdelenes historie, hvor de historiske steder bliver præsenteret af kyndige guider. Hvert andet år er der en længere udflugt til områder der har eller har haft indflydelse på Danmarks historie. |