Årbøgerne fra Historisk Samfund kan købes ved henvendelse til foreningens kasserer. Priser er incl. moms, men uden forsendelse. Send e-mail

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

St. Bodils kilde i vejkanten uden for Bålhøj ved Børglum Kloster 1919

Kilden findes ved Børglum Kloster, på nordsiden af Bodilshøj, hvorpå klosterets mølle står. Der er en del mystik omkring, hvem denne Bodil var. I den katolske kirke er der ingen kvindelig helgen af dette navn og det menes, at der kan være tale om en forvanskning af den engelske helgen Sankt Budolf.
Det er dog meget tænkeligt, at der er tale om Erik Ejegods dronning Bodil, der i en periode i middelalderen har været dyrket som lokalhelgen ved Børglum. Sammen med sin mand drog dronning Bodil 1103 på korstog til Det Hellige Land. Kong Erik døde imidlertid på Cypern, men Bodil fortsatte sammen med hæren til Jerusalem, hvor hun døde på Oliebjerget i 1104. Hun fik en usædvanlig flot begravelse i den kirke, hvor selveste Jomfru Maria er begravet. Hun fik dermed en så glorværdig død, at det sagtens kan have givet anledning til, at hendes slægtninge, blandt andre biskopperne på Børglum, har fejret hende som lokalhelgen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Historisk Samfund for Vendsyssel har til formål at udbrede kendskabet til Vendelboernes historie - men hvad er det egentligt medlemmerne får?
Samfundets flagskib er Vendsyssel Årbog med artikler om alle sider af Vendsyssels historie fra oldtid til nutid.
Optakten til årets generalforsamling er altid en udflugt, med indblik i en del af landsdelenes historie, hvor de historiske steder bliver præsenteret af kyndige guider. Hvert andet år er der en længere udflugt til områder der har eller har haft indflydelse på Danmarks historie.