Kulturrejser

TUREN GÅR TIL LÜBECK - OBS! Udsat fra 2021 til 2022

DSC02774

(foto: Jørgen P. Clausager) 

Historisk Samfund arrangerer i uge 35 eller 36 i 2022 en kulturrejse for medlemmerne til den historiske by Lübeck i Slesvig-Holsten. Vi får fire overnatninger på ”Hotel Holiday Inn” som ligger umiddelbart udenfor byporten Burgtor, der markerer indgangen til den middelalderlige bydel, som ligger på en ø mellem de kanaliserede floder Trave og Wakenitz, ca. 18 km. fra Traves udmunding i Østersøen ved Travemünde. Vi skal besøge de historiske bygninger, byportene, rådhuset, kirkerne og museerne, ligesom der selvfølgelig bliver tid til shopping i Hüxstrasse, Lübecks handelsgade. Den gamle bydel er ikke større (ca. 3 x 4 km.) end at alle seværdighederne bekvemt kan nås til fods. Vi planlægger også en udflugt i bussen til historiske steder i Lübecks omegn, bl.a. et frilandsmuseum ved den tidligere grænse mellem Øst- og Vesttyskland.

På ud- og hjemturene planlægger vi besøg ved de kanaler, som gennem Slesvig-Holsten har forbundet Nord- og Østersøen: Den historiske Ejderkanal og den moderne Kielerkanal. Vi skal vende i Rendsborg, som var grænsebyen mellem (det danske) Slesvig og (det tyske) Holsten, og prøver også at nå ”Den gamle Grænsekro” ved Frederikshøj, hvor Christian X i 1920 red ind i Sønderjylland på den hvide hest.

Det bliver som sædvanlig Nilles Rejser i Dybvad, som står for rejsens praktiske arrangement og lægger bus til. Der er plads til 50 deltagere. Medlemsprisen pr. person i dobbeltværelse bliver på 4.900 kr., incl. morgen- og aftensmad alle dage og frokost på ud- og hjemrejsedagene, samt museumsentréer. Tillæg for enkeltværelse 740 kr.; for ikke-medlemmer af Historisk Samfund opkræver vi et gebyr på 125 kr. – Se nærmere i den folder, som er vedlagt årbogen. 

Lübeck blev grundlagt af Sachserhertugen Henrik Løve i 1159; den blomstrede hurtigt op som en driftig handelsby – og afløste Slesvig som den vigtigste handelsby ved Østersøens sydkyst. I 1226 fik den status som fristad i det tysk-romerske kejserrige, og kom til at indtage førstepladsen blandt Hansestæderne, et forbund af nordtyske handelsstæder som opstod i løbet af 1200-tallet og i 1356 fik en formel overbygning i form af ”der Hansetag”, jævnlige møder af omkring 200 byer i Nordtyskland. ”Hansedagen” blev hyppigst afholdt i Lübeck, som derfor kaldes ”Königin der Hanse”. Hanseforbundet blomstrede i senmiddelalderen frem til begyndelsen af 1500-tallet, hvor dets handelsaktiviteter strakte sig fra London i vest til Bergen i nord, Novgorod i øst og Köln i syd. Med Hollands og Englands opblomstring som søhandelsnationer tabte Hanseforbundet gradvis sin betydning, og den sidste hansedag blev afholdt i 1669 i Lübeck, som i dag huser ”Europäisches Hansemuseum”, der blev åbnet i 2015. – Middelalderkunst såvel som nyere kunst er udstillet i museet ”Sct. Annen” i et gammelt kloster.

Under Kong Valdemar Sejr hørte Lübeck i årene 1203-25 under den danske krone, men bekrigede senere ved flere lejligheder Danmark, bl.a. under Valdemar Atterdag (som tabte) og Erik af Pommern (som vandt). Sidste gang var under Grevefejden i 1530’erne, hvor Lübecks borgmester Jürgen Wullenwever måtte bøde med hovedet for sit kostbare, men fejlslagne forsøg på at dominere Danmark.

Den senmiddelalderlige handel bragte enorme rigdomme til Lübeck, som næstefter Köln var Tysklands største by. Det afspejles i byens gamle bygninger, deriblandt rådhuset, byportene og de fem imponerende sognekirker i ”nordtysk murstensgotik”. Et britisk bombeangreb natten mellem den 28. og 29. marts 1942 beskadigede tre af kirkerne stærkt, men de er nænsomt genopbygget i den gamle stil.

Lübeck har fostret adskillige berømtheder, bl.a. forfatterne Thomas Mann og Günther Grass og politikeren Willy Brandt, som var forbundskansler 1969-1974; alle tre modtog Nobelprisen (hhv. i litteratur og fredsprisen) – og alle tre har deres ”egne” museer i Lübeck.

Lübeck mistede i 1937 sin status som fristad og blev indlemmet i Slesvig-Holsten; den er i dag en by med ca. 214.000 indbyggere, hvoraf 12.000 bor i den gamle bydel, og med et alsidigt erhvervsliv; dens kendteste specialitet er nok marcipan, som bl.a. fremstilles af firmaet Niederegger.

Turen var oprindelig planlagt til 2021, men er på grund af corona-situationen udsat til 2022.

 


© Hans Nielsen 2016